dilluns, 4 de juny del 2007

Us reprodueix-ho un treball publicat ahir diumenge (3 de juny) al diari EL PERIODICO, sobre el tema de l'abstenció. Com ja he dit en altre comentari d'aquest blogs, és un dels temes que més em preocupen.
QUE HI PENSEU VOSALTRES?
CATALINA GAYÀ
BARCELONA


El fantasma de l'abstenció és desconegut i s'engreixa cada any. El 27 de maig va aparèixer un altre cop i va entenebrir la jornada electoral. El 46,2% dels catalans no van anar a votar i es va superar la xifra històrica de les autonòmiques del 1992 (45,13%). I, com altres vegades, aquest fantasma es va esfumar sense deixar empremta. Encara que plana en tots els comicis, l'absentisme és, segons els experts, el convidat de pedra de les eleccions.

Hi ha només tres dades aprovades per unanimitat entre els experts.

Primer: se sap que el 15% dels electors que voten en unes eleccions generals no van a les urnes en uns comicis autonòmics o municipals. Segon: entre un 20% i un 22% dels ciutadans no voten mai. Tercer: a Catalunya, les eleccions municipals solen registrar taxes d'abstenció altes. Aquestes dades explicarien, en part, l'escàs índex de participació del 27 de maig passat. Tot i així, els experts no s'atreveixen a dir, de moment, per què la gent no vota. "No coneixem gaire bé com és l'abstencionista ni les motivacions per les quals no va a votar ni per què no se sent atret pel sistema", se sincera Gabriel Colomé, director del Centre d'Estudis d'Opinió.

LES LECTURES DE L'AMENAÇA

El problema preocupa i és un calidoscopi de múltiples lectures. Francesc Pallarés, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra, explica que l'abstenció pot ser tant "símptoma de desànim amb el sistema ('No voto perquè no serveix de res') com d'acontentament ('Ja estic bé així')". Des del 1979, en les 24 cites electorals que han portat els espanyols a les urnes, els polítics han considerat l'abstenció en funció de les seves necessitats. El 20 de gener del 2005, dia del referèndum de la Constitució Europea, el secretari general del Partit Popular, Ángel Acebes, jutjava positivament l'abstenció sense que aquesta entenebrís el resultat.

Des de la dècada dels 90, el nombre d'abstencionistes ha crescut i la relació entre ciutadans i sistema polític ha canviat. El 1991, el 42,16% de l'electorat no va acudir a les urnes en els comicis municipals; el 1999, l'abstenció va arribar al 44,13%, i el 2003, malgrat la mobilització per la guerra de l'Iraq, fins al 38,52% va optar per no anar a votar. Els experts apunten al fet que aquesta és una societat cada vegada més individualista; a la falta de canals de participació; a un discurs polític mediàtic i allunyat del carrer, i a l'afartament dels ciutadans.

CRISPACIÓ

"Els partits polítics han seguit una evolució que la gent percep cada vegada més allunyada. Si es crispa l'ambient durant mesos i la realitat social del carrer no es correspon amb aquesta crispació, la gent es desentén del discurs polític", adverteix Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona. Per la seva part, Joaquim Bruguer, director general de Participació Ciutadana, apunta: "Tradicionalment, la ciutadania s'ha relacionat amb el sistema polític a través dels partits, que ara s'han de replantejar el seu paper".

Tres consultes en dos anys --el 2006, el referèndum per l'Estatut al juny (51,15% d'abstenció) i les autonòmiques del mes de novembre (43,96%) i les últimes municipals del 27 de maig (46,2%)-- amb intimidatoris nivells d'abstenció han fet saltar les alarmes. "La percepció de la política i dels polítics passa per un mal moment i la manifestació és l'abstenció", assegura Pallarés.

El Centre d'Estudis d'Opinió va presentar a l'abril un estudi en què es confirma amb dades aquest "mal moment" pel qual passa la relació entre ciutadans i política. Segons aquesta anàlisi, el 59,9% dels catalans no es mostren interessats en política. El 40,4% considera que la política se centra en els temes que no són importants i el 36,2% diu que tant li fa anar a votar o no.

Un recorregut a les onze del matí del 28 de maig per l'Eixample --barri amb una participació entre quatre i vuit punts per sobre de la mitjana de Barcelona (49,6%)-- demostrava que els resultats electorals estaven en boca de ningú, és a dir, dels ciutadans. Als diaris, els polítics es mostraven preocupats per la baixa participació, responien amb evasives, entonaven mea culpa o s'intercanviaven acusacions.

Els experts estan d'acord que adjudicar-se les culpes només fomenta l'abstencionisme. Bruguer adverteix que és "el pitjor que pot passar". "L'abstenció és un símptoma que té a veure amb la desconfiança de la gent en el sistema polític. Un sector de la ciutadania percep aquest sistema com a hermètic i corrupte. S'ha instal.lat la percepció que el sistema era capaç de resoldre els problemes dels avis, però en canvi no els d'ara".

La Direcció General de Participació Ciutadana va publicar al mes de gener un diagnòstic sobre les causes de l'abstenció a Catalunya i ara ha encarregat un macroestudi a experts de diferents universitats. En la primera anàlisi es demostrava que les motivacions que confessen els abstencionistes per no anar a la urnes no tenen res a veure amb el que pensa la majoria de la gent sobre el fenomen. El 71,4% dels enquestats opinaven que els electors no voten perquè estan descontents amb la política i amb els polítics, però només el 32,9% dels enquestats deien que s'havien abstingut per aquesta raó.

DESENGANY

L'Associació Catalana de Sociologia dedicarà el 2008 el seu anuari a desentranyar què hi ha rere l'abstenció. Teresa Montagut, coordinadora de l'anuari d'aquest any, titulat Societat Catalana, afirma que per ara només es pot apuntar a "un desengany davant els partits que, com a organitzacions, obliden què interessa a la majoria". ¿Què hi ha a sota del llençol del fantasma? "L'abstenció impedeix que les institucions s'adonin del que realment interessa", afirma Francesc Pallarès. El fantasma abstencionista és desconegut i, a més, mut.

12 comentaris:

Unknown ha dit...

Els polítics estan desencantant fins-i-tot les poques persones que encara creuen en el sistema.

En definitiva, tant amb CiU com amb el tripartit tots es dediquen a endollar amics i coneguts. Hi haurà alguna excepció, però jo ho he viscut tant amb CiU, ERC i PSC.

rafael ha dit...

POLITICO



A ti político ilustre

prohombre de tu partido

que dices servir al pueblo

y solo sirves a ti mismo

tu oficio es chupar del bote

hasta el extremo inaudito

que cuando Franco era cabo

ya vivías del subsidio

a ti que sobre chaquetas

sabes lo que no está escrito

siempre llevas la adecuada

y en el momento preciso

si vas de “mitting” de pana

si a la Zarzuela de lino

eres de un tonto supremo

ya que te crees muy listo

presumes de ser muy culto

y nunca has leído un libro

a ti una vez más repito

hay que montarte una falla

con todo el batiburrillo

de mentiras y sandeces

que de tu boca han salido

promesas y más promesas

-ni una sola se ha cumplido-

plantada frente al Congreso

que es lugar bien conocido

por las siestas que se pegan

-solo les falta el botijo

muchos padres de la Patria

y entre ellos tu mismo

no habrá “ninot” indultado

tu obra es para el olvido

bien aferrado a tu escaño

camaleónico y fino

en todas las elecciones

por adversos que hayan sido

los resultados finales

tu explicas lo bien que ha ido

“pensé que éramos la izquierda

los que habíamos vencido

pero somos la derecha

quienes lo hemos conseguido”

aunque no es tuya esta frase

que la dijo un tal Don Pío

te va como anillo al dedo

porque tu dices lo mismo

conspirador y farsante

oportunista y ambiguo.

hasta el propio Maquiavelo

hubiera de ti aprendido.

Anònim ha dit...

L'adjudicació de la gestió de l'aigua a la Torre dificulta la reedició del govern d'esquerres



A.P.. Torredembarra

L'Ajuntament de Torredembarra celebrarà avui un ple extraordinari per adjudicar la gestió de l'aigua al municipi després que una ordre judicial obligués a paralitzar el debat fa dues setmanes. La decisió de convocatòria del ple es basa en un informe judicial que recomana la celebració de la sessió per no afectar els drets dels regidors que cessen. Passat el dia d'avui, a més, les empreses que han presentat una oferta podrien retirar-la, segons les bases. La votació, però, haurà de ser ratificada pel nou consistori en el termini d'un mes.

La convocatòria no ha estat ben rebuda en les files de l'Alternativa Baix Gaià (ABG), fet que podria fer perillar la reedició del pacte quadripartit d'esquerres (PSC, ERC, GIT i ABG). L'ABG hauria plantejat com una de les seves prioritats la paralització del procés i l'estudi d'una gestió pública. A més, segons el seu cap de llista i regidor de Medi Ambient en funcions, Lluís Suñé: «Sobretot ens preocupa que s'hagi convocat el ple sense parlar-lo amb nosaltres com a socis de govern». L'ABG tenia previst reunir-se ahir a la nit amb el PSC.

Anònim ha dit...

Crec que el tema del aigua, si realment tots els regidors en funcions, fossin un politics realment democratics, tindrian que votar que no al canvi de Empresa i deixar-ho per el nou Ajuntament que es formara si no passa res el proper dia 16.

Pero com per desgracia, la pela es la pela, ja m'enteneu oi

Salut,

Anònim ha dit...

Sr. Solé, esto es ser democrático/a???


Buenas, he asistido al pleno de hoy para seguir con la votación del agua que fue paralizada en su dia por una orden judicial.

Será un pleno con una votación válida o no, pues la votación que ha salido positiva por 9 votos a favor y 8 en contra tendrá que ser ratificada o no por los nuevos regidores elegidos democraticamente en las elecciones del pasado día 27.

Ha habido la intervención del la Sra. Toda en la que ha expuesto su versión relacionada con la citada votación. Podrá tener razón o no, pero Sra. Toda hay que ser más democratica, no se puede hacer uso de su palabra y marcharse y no querer escuchar la palabra de los demás.
Habrá sido por no escuchar las críticas sobre el tema del panfleto famoso, ya saben a que me refiero.

Repito, hay que estar a las verdes y a las maduras, de la misma manera que se sabe criticar hay que saber aguantar el ser criticado.

Salut,

Anònim ha dit...

Buenas tardes,

Yo era un asiduo en leer los artículos de su página web, pues los encontraba muy interesantes, pero veo que desde antes de las elecciones se ha quedado congelada en cuanto a los artículos.

Seguirá en funcionamiento ?????

Gracias,

Anònim ha dit...

Ustedes lo tienen todo muy calculado, han pasado las elecciones y ya no tienen nada que escribir. ¿Se acuerdan del colegio La Antina?

resnoesmesqui ha dit...

Claro, que nos acordamos de la Antina?...tiene usted algo que decir sobre el respecto o solo habla por hablar.

Estoy a la espera de los actontecimientos de pactos, naturalmente.

Anònim ha dit...

Esto es cierto????

L'agrupació va a continuar con sus actividades porque está con el pueblo llano, ese pueblo que no entiende de pactos contra-natura, de mangoneos, de asambleas de hippies porreros hasta el culo de cerveza que se creen que pueden decidir por el pueblo de Torredembarra, ¿que se han creido?

L'Agrupació va a trabajar por un Torredembarra seguro, limpio, con trabajo para todos, respetando el medio ambiente de verdad, no como esos porretas que con su humo contaminan todo a su paso.

14 de junio de 2007 4:53

resnoesmesqui ha dit...

No entenc aquest darrer anonim. Si es una opinió del que l'escriu la puc, fins i tot respectar però no compartir. Si es refereix a una posició del conjunt de l'Agrupació només n'encertat una: que "L'Agrupació va a trabajar por un Torredembarra seguro, limpio, con trabajo para todos, respetando el medio ambiente de verdad" i, jo afageix-ho, que per moltes coses més. De la resta ni jo ni el meu grup desqualificarem a la gent per la seva filosofia d'entendre la vida. Uns hi estaran d'acord, altres no, però el respecte a les persones es básic i que jo sapiga ningú amb autoritat dins de l'agrupació ha pogut dir aquestes bestiesses.

Espero que quedi clar .
Gràcies per escriure.
Jordi Solé

Anònim ha dit...

No ens enganyem, aquets que presumeixen de asemblearis, ho son de portes a fora, pero de portes a dins ja fa dies que ho tenen tot pactat amb el PSC, hem refereixo com no a ABG.

Senyors no enganyin mes al poble i als seus simpatitzans, siguin valents i diguin que ja fa dies que esta signat. Deixa la cadira costa molt, fins a cert punt ho puc entendre.

En relacio a ADT, es veu que s'ha tornat un partit tant organitzat, tan organitzat, que per parlar amb ells de pactes, depent per el tipus de pacte es te que parlar amb o un altra de la executiva ha sigut la tonica del seu cap de llista.

Sera veritat, encara que amb consta molt de entendre, dimitirá la Sra. Toda i deixara tot el poder factic al Sr. Sole abans que en Perez. Ja es veura, lo que si es cert es que ningu ha volgut pactar amb ells.

Salut,

Anònim ha dit...

Que hipocresia.

Reciben un anonimo "insultando" a los de ABG y piden explicaciones al sole.
Cuando a él le llamaron "lacayo" "fascista" y mil cosas más, estos progres de izquierdas y tan democraticos callaron y aceptaron sin pedir explicaciones a nadie, ni tan siquiera las rechazaron o condenaron.

Sois unos hipocritas, repito

Jordi tu siempre adelante, cuentas con mi admiración y gracias por ser como eres.

Powered By Blogger