dilluns, 7 d’octubre del 2013

La crispació ha guanyat a la paraula


Fa pocs dies el company i nou Secretari d’Organització del PSC de Torredembarra, Valeriano Pino,  deia una frase que resumeix un estil i forma de fer política dels socialistes a Torredembarra: “Pels socialistes el diàleg no és una opció, és una obligació”.  

A l’inici del present mandat el PSC va obrir la possibilitat d’arribar a pactes puntuals amb el govern que acabava de sortir de les urnes. Ho vam dir per activa i passiva,vam parlar de co-responsabiliat, ho vam dir al carrer i al lloc on pertoca: el Ple Municipal. La nostre oferta va passar com paraules se’n dur el vent. Desprès d’uns inicis de clara voluntat de diàleg se’ns va tancar la porta de forma, creiem, poc correcte i el Govern, emparat per una majoria, va preferir tirar pel dret i deixar de banda als Grups Municipals de l’oposició  en els grans temes pendents per Torredembarra. És més, aquests problemes van  ser ignorats.
La política torrenca va agafar una espiral a on el tancament de posicions va passar a ser el pa de cada dia,  el resultat ha estat ben evident: el Govern s’ha dedicat a fer  coses, però cap dirigida a les necessitats reals del poble (zones verdes, polítiques socials, lluita contra l’atur, paralització de obres com l’Auditori a on encara esperem conèixer les alternatives del Govern...), s’ allunyat del consens i ha prioritzar les polítiques que obstaculitzen la participació i el tracte democràtic cap a l’oposició i, per tant, de la ciutadania i els seus legítims representants.  Emparats per una majoria han passat com una piconadora per sobre de qualsevol voluntat de diàleg, i la tensió a anar creixent de tal manera que ha fet impossible realitzar propostes i, com a conseqüència de tot plegat,  les posicions s’han radicalitzat fins arribar a un punt on la crispació ha guanyat a la paraula. 

És tant greu la situació que en comptes d’avançar anem enrere. Les polítiques d’imposició que ha utilitzat el Govern en res afavoreix a un clima de serenor i confiança. Hem arribat al punt que el senzill dret a la paraula ja esta en perill, però no tant sols dels partits sinó fins i tot de persones i entitats que reclamen el dret a dir i a opinar. 

És clar que amb aquesta política arribar a acords és difícil, dons el PSC no esta per treure la paraula a ningú, sinó obrir la llibertat d’expressió, enfortir la participació i dedicar tots els esforços a polítiques socials que permetin una veritable solució als problemes de la gent. Era o és una  prioritat per  Torredembarra la creació d’empreses municipals ?; és o era imprescindible el lloguer de locals que costaran milers d’euros al poble?; era o és prioritari per Torredembarra malgastar els diners amb assessors o pel manteniment del pàrquing a preus immorals?.  I tot aprovat sense informació a l’oposició ni a la ciutadania i, pitjor encara, s’aproven sense la suficient claredat. 

La política municipal esta actualment coberta de foscor i  manca de transparència, i aquest problema suposa llençar quatre anys de govern i el que és més greu: pot allargar-se en el temps. Torredembarra no pot permetre anys i anys de polítiques basades en conflictes personals provocats per  la voluntat d’uns pocs per sobre de la resta, que impedeixen cercar solucions als problemes que tots patim dia a dia, des de la neteja dels carrers a la necessitat de grans acords pel futur. Hem de pensar amb el futur, hem de pensar els punts de comunió de totes les forces polítiques, de les entitats i moviments socials. 

El Govern però està embolicat amb masses problemes legals, masses problemes interns, masses problemes externs, i això fa per pensar  que la voluntat d’obrir el diàleg (anunciada a la ja famosa conferència de l’Alcalde a l’acte que van denominar pomposament “La Torre Avança”)és més interessada que no pas sincera.

Els socialistes no tancarem mai el diàleg. Hem parlat amb entitats, amb partits amb representació municipal i partits fora de l’Ajuntament. I també parlarem amb el Govern si  ens criden, i donarem a conèixer el nostre posicionament i farem el que calgui per intentar un gir polític que porti a Torredembarra a ser una població alliberada del que ara és imposició.

Se li pot dir a això pactar d’esquenes a les bases del partit i en contra de la política que hem portat fins ara ?: No, rotundament NO.
Powered By Blogger