Us reprodueix-ho un treball publicat ahir diumenge (3 de juny) al diari EL PERIODICO, sobre el tema de l'abstenció. Com ja he dit en altre comentari d'aquest blogs, és un dels temes que més em preocupen.
QUE HI PENSEU VOSALTRES?
CATALINA GAYÀ
BARCELONA
El fantasma de l'abstenció és desconegut i s'engreixa cada any. El 27 de maig va aparèixer un altre cop i va entenebrir la jornada electoral. El 46,2% dels catalans no van anar a votar i es va superar la xifra històrica de les autonòmiques del 1992 (45,13%). I, com altres vegades, aquest fantasma es va esfumar sense deixar empremta. Encara que plana en tots els comicis, l'absentisme és, segons els experts, el convidat de pedra de les eleccions.
Hi ha només tres dades aprovades per unanimitat entre els experts.
Primer: se sap que el 15% dels electors que voten en unes eleccions generals no van a les urnes en uns comicis autonòmics o municipals. Segon: entre un 20% i un 22% dels ciutadans no voten mai. Tercer: a Catalunya, les eleccions municipals solen registrar taxes d'abstenció altes. Aquestes dades explicarien, en part, l'escàs índex de participació del 27 de maig passat. Tot i així, els experts no s'atreveixen a dir, de moment, per què la gent no vota. "No coneixem gaire bé com és l'abstencionista ni les motivacions per les quals no va a votar ni per què no se sent atret pel sistema", se sincera Gabriel Colomé, director del Centre d'Estudis d'Opinió.
LES LECTURES DE L'AMENAÇA
El problema preocupa i és un calidoscopi de múltiples lectures. Francesc Pallarés, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra, explica que l'abstenció pot ser tant "símptoma de desànim amb el sistema ('No voto perquè no serveix de res') com d'acontentament ('Ja estic bé així')". Des del 1979, en les 24 cites electorals que han portat els espanyols a les urnes, els polítics han considerat l'abstenció en funció de les seves necessitats. El 20 de gener del 2005, dia del referèndum de la Constitució Europea, el secretari general del Partit Popular, Ángel Acebes, jutjava positivament l'abstenció sense que aquesta entenebrís el resultat.
Des de la dècada dels 90, el nombre d'abstencionistes ha crescut i la relació entre ciutadans i sistema polític ha canviat. El 1991, el 42,16% de l'electorat no va acudir a les urnes en els comicis municipals; el 1999, l'abstenció va arribar al 44,13%, i el 2003, malgrat la mobilització per la guerra de l'Iraq, fins al 38,52% va optar per no anar a votar. Els experts apunten al fet que aquesta és una societat cada vegada més individualista; a la falta de canals de participació; a un discurs polític mediàtic i allunyat del carrer, i a l'afartament dels ciutadans.
CRISPACIÓ
"Els partits polítics han seguit una evolució que la gent percep cada vegada més allunyada. Si es crispa l'ambient durant mesos i la realitat social del carrer no es correspon amb aquesta crispació, la gent es desentén del discurs polític", adverteix Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona. Per la seva part, Joaquim Bruguer, director general de Participació Ciutadana, apunta: "Tradicionalment, la ciutadania s'ha relacionat amb el sistema polític a través dels partits, que ara s'han de replantejar el seu paper".
Tres consultes en dos anys --el 2006, el referèndum per l'Estatut al juny (51,15% d'abstenció) i les autonòmiques del mes de novembre (43,96%) i les últimes municipals del 27 de maig (46,2%)-- amb intimidatoris nivells d'abstenció han fet saltar les alarmes. "La percepció de la política i dels polítics passa per un mal moment i la manifestació és l'abstenció", assegura Pallarés.
El Centre d'Estudis d'Opinió va presentar a l'abril un estudi en què es confirma amb dades aquest "mal moment" pel qual passa la relació entre ciutadans i política. Segons aquesta anàlisi, el 59,9% dels catalans no es mostren interessats en política. El 40,4% considera que la política se centra en els temes que no són importants i el 36,2% diu que tant li fa anar a votar o no.
Un recorregut a les onze del matí del 28 de maig per l'Eixample --barri amb una participació entre quatre i vuit punts per sobre de la mitjana de Barcelona (49,6%)-- demostrava que els resultats electorals estaven en boca de ningú, és a dir, dels ciutadans. Als diaris, els polítics es mostraven preocupats per la baixa participació, responien amb evasives, entonaven mea culpa o s'intercanviaven acusacions.
Els experts estan d'acord que adjudicar-se les culpes només fomenta l'abstencionisme. Bruguer adverteix que és "el pitjor que pot passar". "L'abstenció és un símptoma que té a veure amb la desconfiança de la gent en el sistema polític. Un sector de la ciutadania percep aquest sistema com a hermètic i corrupte. S'ha instal.lat la percepció que el sistema era capaç de resoldre els problemes dels avis, però en canvi no els d'ara".
La Direcció General de Participació Ciutadana va publicar al mes de gener un diagnòstic sobre les causes de l'abstenció a Catalunya i ara ha encarregat un macroestudi a experts de diferents universitats. En la primera anàlisi es demostrava que les motivacions que confessen els abstencionistes per no anar a la urnes no tenen res a veure amb el que pensa la majoria de la gent sobre el fenomen. El 71,4% dels enquestats opinaven que els electors no voten perquè estan descontents amb la política i amb els polítics, però només el 32,9% dels enquestats deien que s'havien abstingut per aquesta raó.
DESENGANY
L'Associació Catalana de Sociologia dedicarà el 2008 el seu anuari a desentranyar què hi ha rere l'abstenció. Teresa Montagut, coordinadora de l'anuari d'aquest any, titulat Societat Catalana, afirma que per ara només es pot apuntar a "un desengany davant els partits que, com a organitzacions, obliden què interessa a la majoria". ¿Què hi ha a sota del llençol del fantasma? "L'abstenció impedeix que les institucions s'adonin del que realment interessa", afirma Francesc Pallarès. El fantasma abstencionista és desconegut i, a més, mut.