dimecres, 25 de juliol del 2007

UNA CRÒNICA PER LA HISTÒRIA

Per la descripció tan interessant del desenvolupament del Ple m’he permès “copiar” aquesta crònica que ha publicat en el seu blogs en Carles Rico (http://carlesrico.blogspot.com), gaudir-la, a mi personalment m’ha semblat digna de ser guardada pe la història

La sessió va començar a les 20h.



En Ramón Ferré i jo vam entrar plegats. Només al arribar rapidament en Silvestre ens va donar un paper amb la portada del projecte de recuperació de l'espai que suposadament mai va arribar a Torredembarra. La indicació va ser que quan en Sunyé parlés de l'informe, mostrar-lo.

Primer es va parlar dels temes nous d'urbanisme ( portal de padrines, area de filadors, etc).
L'ABG i ADT van votar a tot que no, i en canvi CiU i PP van votar a dos que si, i a un que no.

Després va venir el tema estrella de la moció de Muntanyans 2.
En Lluis Sunyé va fer l'exposició de la moció modificada. La sorpresa va ser que van afegir la directiva europea i dos punts més.
En total la moció tenia 4 punts. El primer era la aturada immediata de les obres. El segon la reunió de partits, El tercer la compensació de terrenys i quart no se quin és.
( No tinc la moció així que si algú me l'ha pogués fer arribar estaria molt agraït).

El discurs d'en Sunyé va remarcar en excés la ilegalitat de la moció, el fet de donar un solució extrem a un problema extrem, i demanava valentia i coratge
perquè els grups la votéssin a favor. S'ha de dir que va criticar l'informe del secretari de l'ajuntament dient que anirien a la presó de 2 a 6 mesos, i inhabilitatació de 7 anys si votaven a favor de la moció. Argumentava que millor anar a la presó que veure d'aquí uns anys una desgràcia a Muntanyans II. A mig discurs vam mostrar els papers
que ens havia donat en Silvestre i amb ell concretament li van fer unes fotos els diaris mostrant el cartell.

Va venir el torn de replica:

El primer va ser el PP: Va argumentar que en el fons de la questió estava d'acord amb el Sunyé i que Muntanyans II mai s'havia d'haver urbanitzat, però que ell necessitava un base jurídica per votar a favor. Va remarcar que si Muntanyans II es protegia volia una garantia de gestió de l'espai i que no quedés com una zona abandonada.
Es va abstenir.

Després va ser l'ADT. La senyora Toda va argumentar gairabé el mateix que el PP, on deia que s'hauria de refer la moció i treure els punt 1 i 4. Va remarcar que sempre recolzaria la moció sempre i quan tingués una base legal, ja que aprovar una moció ilegal no serveix per a res ja que no es pot executar i a més es corren riscs innecessaris.

ERC va argumentar que no hi havia una base legal. Que en el fons estaven d'acord i per tant votaven en contra.

PSC, concretament Enric Grangel va dir que estaven el 90% a favor de la moció però que no hi havia una base legal i que votaven en contra.

CiU va argumentar que calia valentia política, que preferia anar a la presó que veure un desgràcia a Muntanyans II. Es posicionaven a favor.

En el temps de replica,

En Sunyé va començar a llegir sentències on s'han sentat jurisprudència que avalarien la seva moció. La lectura de les sentències va ser llarga i difícilment algú va poder entendre alguna cosa. En Ramón es va posar molt nerviós i no entenia com que en Sunyé estava llegint les sentències jurídiques que avalaven la seva moció, ara quan tothom s'havia posicionat. Va decidir marxar, i jo li vaig dir que hem quedaria fins al final.

La Toda va proposar un canvi basat en una base jurídica. Llegint el document del secretari en aquell moment va dir-li en Sunyé que el redactat de la primera clàusula, havia de ser:
- Fer una revisió del pla parcial Muntanyans, on s'ha detectat que no hi ha informe d'impacte ambiental, i considerar la possibilitat d'una suspensió cautelar. ( + o - )

En jimenez va intervenir dient que ells també volien que s'aturéssin les obres però no tenien un marc legal. Va comentar que la setmana que bé es reunirà amb Vegas del Guadaira per parlar de l'assumpte. Va comentar que els punts 1 i 4 s'havien de treure per votar a favor de la moció.

En Sunyé va proposar aturar el ple 2 minuts per valorar la possibilitat de modifcar la moció. Va se concedit.

Llavors es va reunir l'ABG amb una sala per decidir. Jo hi vaig anar i vaig trucar rapidament al Ramón per a que vingués. Rapidament l'advocat va començar a llegir les lleis que amparaven la seva moció. En Daniel Pi va dir que no s'havia de modificar res i que s'havia de buscar el posicionament polític. Jo vaig sortir i vaig defensar que una moció perduda no atura res. Trobava interessant que barrejar les lleis de l'advocat de IcV amb la idea de l'ADT podia sortir una moció guanyadora. Rapidament en Sunyé va sortir i s'en va anar a la sala de plens.

Allí va comunicar que no es tocava res de la moció. Lògicament la moció va ser votada en contra per PSC (5) i ERC (2) i es van abstenir el PP (1) i ADT(2), i van votar a favor
CiU (4) i ABG(2).

Per mi va ser una derrota. Es va cumplir allò que no hem creia dels meus companys de la Plataforma que era un moció perduda. Fins i tot un company de l'ABG també hem va dir que la veia perduda d'inici.
Aquell neguit de voler fer alguna cosa per salvar la moció, un moció valenta que demanava l'aturada de les obres, de poc va servir. Aquelles trucades amb en Silvestre i en Ramón per reunir els partits, unir idees o trobar arguments favorables van caure sobre terra seca.

La carta al director que vaig escriure al Diari de Tarragona sobre la por a torredembarra semblava un presagi del que ha passat.

Rapidament vaig recuperar la visió optimista, parlant amb en Ramón.

En aquesta moció s'ha aconseguit unes sinèrgies entre partits que fins ara mai havia vist. Una ADT disposada a trobar un marc legal. Un PP disposat a vota a favor, i una CiU realment valenta, donen un marc prou favorable per presentar una altra moció i guanyar-la.

A més no és que hi hagués bona sintonia, a més s'han aportat dades molt importants.

S'ha trobat una possible argumentació legal per aturar les obres. La sentència que va llegir en Sunyé, és una que diu que no es pot construïr en zones humides i aquestes no cal que estiguin protegides. Cal afegir que es dicatada per tribunal suprem sentant jurisprudència. Muntanyans II és zona humida i no es pot construïr.
Amb aquesta argumentació en Sunyé va demanar al secretari que torni a realitzar l'informe de quina ilegalitat es compliria si es vota a favor de la moció tenint en compte que Muntanyans II es una zona humida. Potser aquells que va regnar la por en el seu vot, els faria canviar de posició.
Un altra frase mitica va ser: - Es legal donar el permís d'edificiació en Muntanyans II sent zona humida. Potser els que tinguin pensat fer-ho que demanin l'informe al secretari a veure que els hi pot passar.
I la ultima: En Sunyé va demanar un informe de qui ha concedit el permís d'urbanització. L'Ajuntament diu la Generalitat, i la Generalitat l'Ajuntament.

L'advocat de IcV el senyor Rocamora, conegut per en Ramón, és un advocat molt bo i molt directe, el qual pot jugar un paper molt important.
Parlant amb ell vam entendre perquè en Sunyé va donar les argumentacions legals en la replica ja que ell va arribar dos minuts abans del ple i no va tenir temps a donar-li.

Al acabar la reunió vaig anar a parlar amb en Sunyé dient-li que totes les reunions que s'han fet sobre Muntanyans II no es quedéssin aquí. Li vaig comentar el bon clima polític que hi havia i que s'havia de seguir lluitant per Muntanyans II. Ell hem van entendre a la primera perque ell ja havia palpat aquesta sintonia i hem va comunicar que parlaria amb els partits simpatitzants i advocats per trobar una moció legal guanyadora en el menor temps possible. Això hem va tranquilitzar.

Seguidament vaig veure en Daniel Pi(icV) lliure, i hem vaig dirigir amb ell. La meva intenció era clara. Volia que m'expliqués l'esmena d'IcV a la proposta de resolució de CiU. La seva resposta va ser preguntar-me si me l'havia llegit. Logicament li vaig dir que si, i el meu dubte va ser si realment allò era una suspensió cautelar. Ell va argumentar que no, que el Departament de Medi Ambient no tenia la intenció inicial d'aturar les obres, que era una questió purament de l'Ajuntament la resolució de Muntanyans II.

Vaig tenir-li que remarcar 20 vegades que només voliem la suspensió cautelar, i que la permuta ja la resoldrem via ajuntament. Li vaig dir que voliem temps i el Departament facilment ens ho podia donar. Hem va remarcar que això es problema estricte de l'ajuntament i que ell s'ha de treure les castanyes del foc i no via Generalitat. Li vaig recriminar la passivitat del Departament de Medi Ambient, i que no es podien quedar braços creuats mirant l'espectacle. Seguidamanent va marxar ja que el vaig posar nerviós.

Després en Ramón i jo vam anar a parlar amb en Daniel Messegué(CiU) per felicitar-lo per la valentia de votar a favor. En Daniel va dir que de valentia res que és coherència. Va comentar que el tema de la permuta és molt interessant ja que ell pensa que una idea de fer una permuta amb poc cost es projectant un edifici alt ( tipus torre ) que no sigui prop del mar i que contingués l'edificabilitat de Muntanyans II. D'aquesta manera es reduiria el solar a permutar i podriem tenir un edifici emblemàtic alt tipus torre al poble.

Un cop acabada la moguda, vam decidir anar a fer una orxata.

Una cosa que va sorgir va ser es encartellar el poble amb les fotografies dels regidors que han votat en contra de la moció. Es veu que en un poble de l'Ebre van encartellar tots els carrers amb les cares dels regidors que havien votat a favor dels transvassament i va produir la dimisió de tots.

Així que si algú està interessat que ho faci saber.


Més o menys això és el resum de la llarga jornada.

El titular: La por guanya a Torredembarra.
La foto de la jornada: L'abraça d'en Sunyé(ABG) al senyor Oviedo (PP).
El difunt: En Ciuró(ERC) posicionant-se en contra quan argumentava defensar Muntanyans II.





Carles Rico
Powered By Blogger