dissabte, 14 d’agost del 2010

EL PACTE ( i III ): un fil d'utopia



El sentit del Pacte, publicat. La situació d’ara mateix descrita amb mes o menys fortuna. Ara ens queda mirar cap el futur.

I la gran pregunta: és pot reconduir la situació?.

Al meu parer és difícil però no impossible.

Sí, si fóssim capaços de retornar l’esperit del Pacte DE CONSENS on seria factible donar un nou impuls per garantir uns darrers mesos de govern amb un veritable i sincer rentat de cara que poses les bases del que podria arribar ser un nou govern capaç de generar una nova política integradora i plural, a on les denominacions “esquerres” i “dretes" quedessin per altres ocasions a on la situació política fos de normalitat i tots fóssim capaços de deixar enrere males interpretacions, males disputes i desconfiances personals i personalitzades.

Ho veig complicat, i que ningú m’entengui malament, que en un primer moment els polítics locals, aquells que pertanyen a partits tradicionals i amb presencia a tot el país, puguin convèncer als “seus” de fer un joc net a on primes les necessitats locals a les de partit. Complicat però no impossible. De fet ja som uns quants que en parlem de tant en tant, però ningú sembla tenir la majoria en el seu partit com per iniciar un procés que jo anomenaria de: ALTO EL FOC .

Per tant, i si els actuals governants – govern i oposició -no poden o no son vàlids per reconduir el moment que vivim, només ens calen:

Noves cares, nova gent, noves idees, noves il·lusions, nous projectes.

Aquest és l’altre camí que al meu parer podríem obrir per englobar voluntats i iniciatives. Necessitem, amb urgència, una taula de partits locals que confrontin els seus objectius i els seus reptes de futur per obrir una nova etapa a on tothom hi tingui cabuda, tingui quelcom a dir i sigui capaç d’originar un debat que ens porti a una veritable situació democràtica a on la participació, els pactes, els estires i arronses siguin vistos no com derrotes, sinó com a passos que ens conduiran a una nova situació que millorarà en el temps les relacions i l’enteniment.

Una taula de partits que defineixi el joc , la forma del taulell i de les peces. Un equip de Govern que vegi a l’oposició com a part dels qui governen, no com a “enemics” que cal marginar per la senzilla raó que no son dels “meus”. Una oposició que assumeixi càrrecs de govern, que participi en la el.laboració de projectes, que estigui present a les Comissions de Govern, que fins i tot tingui responsabilitats, un equip de govern que porti propostes a discutir, que generi il·lusió entre la ciutadania, un equip de govern capaç de fer seves les propostes vàlides vinguin d’on vinguin. Un Govern que no tingui por a la veritable participació, creant estaments, vies de relacions amb els agents socials i polítics, obrint la mà a la informació plural i permeti nous recursos als medis locals municipals, un Govern que lluiti per aconseguir una economia local forta i estable, no a mercès de les bones èpoques, una oposició que sigui conscient de la seva representació i compromís amb el poble, crític amb la critica positiva, i que sàpiga asseure’s al costat del Govern quan aquest s’ho mereixi. És a dir, fer un tomb tant gran que no hi hagin governs al servei “per” sinó al servei “de” tots .

Direu: quina utopia !!.

Dons potser sí.

Aquest és un possible marc d’acció, una via capaç de retornar-nos la confiança entre tots plegats, a on les forces és retrobin amb els seus orígens: partits nascuts del poble que treballen pel poble.

24 comentaris:

jordi pla ha dit...

Permeti'm discrepar, senyor Solé. No podem menysprear l'experiència, malgrat hagi estat negativa. Es tindria que tractar d'aprofitat, ja la del PSC o la de CiU, si hi han possibilitats de fer-ho. No podem arriscar un nou mandat amb noves probes amb gasosa.

Francesc Mercadé ha dit...

Primer les eleccions, que són a la primavera de 2011, després l'anàlisi de resultats. A continuació converses de partits electes.
Si tot es fa correctament, i els partits porten la feina feta, es constitueix el govern més sòlid possible entre qui demostri tenir una majoria electoral.
El desig seria obtenir uma majoria àmplia per a garantir la màxima estabilitat.
Jo no crec ni en governs de dretes, ni en governs d'esquerres, crec en governs capaços i governs incapaços.
La història ens ha demostrat que si volen tant uns com altres ho poden fer bé, i també malament.
Venen temps que no són fàcils: pressupost de 26 milions d'euros, amb un deute de 31 milions d'euros, que per fer qualsevol cosa ens aboca a demanar més préstecs.
La responsabilitat aconsellaria fer un esforç d'entesa i treballar tots junts per a superar la propera etapa.
No és la primera vegada que ho proposo i soc conscient que potser cada vegada és menys possible. Per això escric aquestes paraules a quinze d'agost, amb temps per preparar-ho tot.
Cal que els partits es presentin amb un programa clar, amb un projecte de quina Torredembarra de futur volen.
Caldria que les converses entre partits tinguessin aquest tema com a eix de debat.
Caldria que després de les eleccions es poguessin contrastrar aquests diversos projectes i el·laborar un Pla de Mandat 2011-2014, que organitzés els pressupostos d'aquest periòde 2011-2014 en Plans d'Actuació per tal de planificar la plasmació del projectes del Pla de Mandat.
Si treballem per actuar així des d'ara mateix i fins a la proclamació del proper alcalde sortit de les eleccions municipals, auguro una bona sortida de la crisi pel nostre municipi. I un periòde molt productiu en tots els camps de l'actuació municipal pel periòde 2011-2014.
Altrament si persistim en no parlar, en donar-nos l'esquena, en no actuar democràticament, en treballar uns contra els altres enlloc de tots per la Torre, estarem pitjor que ara en més poc temps.
No són receptes noves, són les receptes del sentit comú. Sentit ben poc conegut entre els polítics torrencs.

Anònim ha dit...

La frase que dius "partits nascuts del poble i que treballen pel poble"...només recordar-te que aquets partits son tots desident d'altres partits. Tots de CIU i ara es veurà si també d'ERC.
I que treballin pel poble, ja s'ha vist. Treballen pels seus propis interessos i prou. També hi ha gent d'aquesta manera als partits amb nom i sigles. Però quan no han volgut seguir una diciplina, s'han anat i han fet un partit o una agrupació.

Anònim ha dit...

Si, Francesc, ABG ha fet apropaments, pactes, negociacions, etc. amb aquets govern i no pas amb l'oposició.
A la resta d'oposició, ni mirar-la
Si l'oposició hagués anat tota a una, segurament aquets govern hauria actuat d'una manera diferent. Però vosaltres heu anat per treure un profit, i no precisament pel poble. Aprovar un crèdit a cambi d'una presidència d'una comissió, encara que sigui la del Escorxador, demostra que no penseu amb el futur del poble. Per què algú sap perquè son aquets diners??? Sabeu que s'hauran de tornar i ja es veurà com???
Per tant quan cada u va a treure per ell, malament, ara i de cara al futur.
Amb loposició unida, na haguessin fet tantes bestieses, però vosaltres els hi heu donat suport per fer-les.

Enric Grangel Llop ha dit...

Jordi, muy bonito, pero como dices es una utopia, los hechos no se olvidan y aunque cambien algunas caras de los partidos existentes, estos hechos pesaran como una losa, aparte del tipico si esta este, no estamos nosotros.
No quiero extenderme, quiza cuando deje de ser regidor, me dedicare a contar lo que he vivido, pero para esto faltas unos años, ya que perdere algunas amistades que no amigos.

Francesc Mercadé ha dit...

A l'Anònim del 15 d’agost de 2010 20:39
Respecto la teva opinió, però no la comparteixo per ser errònia.
Tanmateix no polemitzaré donada la teva condició d'Anònim.

Enric Grangel Llop ha dit...

Mercade, yo no voy de anonimo, pero no es cierto que le habeis dado soporte y ahora os dais cuenta de que con este hombre no se puede ir de bueno. Que a la que te descuidas te la pega, que siempre va a la suya y así es dificil comnseguir consenso.
Ahora vendran tiempos muy jodidos, a todo el rosario de pagos a los que tendremos que enfrentarnos, habra que añadir la devolución al estado de los 380.000€ del año 2008 y luego veremos por cuanto nos sale lo del 2009, el desfase en el teatro, aparcamiento y otros, siguen siendo un misterio.
Respecto al "Escorxador", no me parece mal, sera un proyecto de cara al futuro, pero me parece que demasiado caro politicamente hablando.
Siempre he defendido que el hecho de negociar con la oposicion temas puntuales no se puede recriminar, pero se ha tener más señorio, o saber estar.
El futuro es muy negro amigo Mercade, y a partir del 2011, nos podemos apretar el cinturon.

Francesc Mercadé ha dit...

Sempre serà un plaer polemitzar amb tú Grangel, un polític com cal quan no et manen callar. Que suposo que va ser el que et van manar just després de les eleccions. On estaves quan havíem de fer el nou govern sortit de les eleccions?
Potser tot seria diferent no? si a l'ABG no se li hagués impedit entrar en el govern.
Centrant-me en que comementes, nosaltres hem prés decisions sempre en favor del poble, en favor del municipi, no en favor d'un govern o d'un alcalde.
Ell, l'alcalde, s'ha equivocat aquesta vegada en no esmenar un error nostre, i nosaltres treballarem per esmenar el nostre error. Però això no vol dir que no seguim apostant per decisions favorables per Torredembarra.
I pel que fa a l'Escorxador, cal tenir projectes al calaix per quan arriben subvencions, i nosaltres estem a favar que el calaix de projectes de l'Ajuntament creixi i estigui curull d'idees. Així no caldrà còrrer, com pel poliesportiu, el teatre, el carrer Antoni Roig, el pàrquing i mil coses més.
Et recomano que llegueixis molt atentament el meu comentari del dia 15 d’agost de 2010 14:08
Va per vosaltres també.

resnoesmesqui ha dit...

Segurament, Jordi, té vostè raó. Malgrat això haurem d'estar d'acord que seran noves generacions que faran possible la utopia. O no, vagi a vostè a saber.

Amic Francesc: d'acord amb tot. La sintonia ja hi és, manquen els musics i els faristols. Endavant, doncs?

Amic Grangel: hauríem de ser més constructius malgrat tot el que està passant,i el que encara ha de venir. Com diu en Francesc, un plaer polemitzar amb tu.

Gràcies al lector anònim per la seva aportació, molt encertada, per cert.

Sempre endavant.

Enric Grangel Llop ha dit...

Amigo Mercade, lo que paso tras las elecciones no lo defines bien, no me hicieron callar, democraticamente se tomo una decisión que aunque yo no comparti, la asumi, es lo que se hace en democracia.
Y como ya he dejado escrito, en su momento comentare todo lo que me ha pasado durante este tiempo y el que dure mi condición de regidor.

Francesc Mercadé ha dit...

Després de les últimes eleccions Grangel, vas ser el portaveu en les negociacions pel PSC, estàvem d'acord en fer un govern d'esquerres. A l'últim moment pren les regnes el Sr Ripoll i exclou l'ABG del projecte de govern. Ja suposo que la decisió va passar per una votació al si del PSC.
Per això dic que et van manar callar, la teva feina com a negociador va quedar esmicolada. Ara sabem que no podem confiar en el PSC.
No vàrem estar en aquell primer govern d'aquesta legislatura presisit pel Jiménez, però vam donar-li suport en les temàtiques que créiem d'utilitat pública per la Torre.
Tampoc vàrem estar en el segon govern presisidit per Masagué, però el nostre suport per Torredembarra no ha variat, el nostre compromís és amb la Torre.
Les coses estàn malament, però no crec que es pugui acusar ningú de responsable únic, tots en som corresponsables, els del govern. els de l'oposició, i també els de governs anteriors.
A l'ABG sempre trobarà tothom un fòrum on debatre possibles solucions i on pensar idees noves.
Si les trobem les oportarem, sigui quin sigui el govern que hi hagi, una cosa és que ens escoltin o no.
Per ara ens han escoltat més uns que altres. Però nosaltres seguirem el nostre compromís amb els nostres electors i amb Torredembarra.
Els errors es resoldran i nous reptes ens esperen.
Rep una forta abraçada estiuenca, i fins aviat.

Enric Grangel Llop ha dit...

Mercade te falla la memoria, es un tema que queria dejar cerrado, pero me obligas a reabrirlo, es cierto que negocie con ABG la posibilidad de que entrara en el gobierno, pero la condición que impuso ABG sobre la regiduria de urbanismo fue el detonante para que nuestros militantes no aceptasen la condición, no me hicieron callar, simplemente acepte democraticamente la decisión, si no os podeis fiar del PSC por ese mpotivo, que podria decir yo, que tras admitir todas las modificaciones que quiso ABG en la moción de ubicar el CAR y el colegio en el plan parcial de la Rasa, a la hora de la votación se modifica la decisión y se tiene que dejar sobre la mesa del pleno. Me puedo fiar de lo hablado y acordado despues del incumplimiento.
El hecho de que no entrara ABG en el gobierno no era un acuerdo firme, se estaba negociando y no se pudo llevar a cabo, presumes de pertenecer a un grupo que lleva los temas según su asamblea, la nuestra decidio no aceptar unaqs condiciones y punto.

Francesc Mercadé ha dit...

Esperaré a llegir la teva novel·la de ficció quan la publiquis, el tema promet.

Anònim ha dit...

Potser ja és hora que tots plegats us plantejeu que cal renovació, cares noves, polítics que no estiguin sempre tirant-se els draps bruts per sobre, sinó intentant treure el poble dels problemes que té, i que si no fem res ben aviat, tindrà durant anys!

Enric Grangel Llop ha dit...

Mercade, el tema no es de ficcion, para este estilo, ya existen en Torredembarra demasiados autores y de exito, yo cuento la realidad y lo sabes, es reciente y no tienes mala memoria, creo.

Francesc Mercadé ha dit...

Grangel, jo dono per acabat el tema amb un retall del text que vaig publicar al meu bloc el 30 de juny de 2007: "...en les poques reunions d'acostament al pacte només s'ha parlat de nova filosofia de treball, i de reformes en profunditat en determinades àrees en les que hi estàvem tots d'acord, com per exemple la d'urbanisme. I que el gestor (regidora o regidor) que porti les àrees a reformar, es cregui la reforma. Qui hauria de proposar noms de nous gestors és el mateix alcalde...".
L'aclariment el faig per a dir que nosaltres no reclamàvem tenir la regidoria d'urbanisme com algú sembla haver malinterpretat, simplement volíem que s'impulsés una reforma en profunditat en aquesta àrea, i que el gestor que la portés a terme se la tenia que creure aquesta reforma.
El PSC simplement no va voler fer aquesta reforma, i alhora va pescindir de l'ABG com a soci.
La resta ja és història. Tinc memòria i pots consultar-ho en les hemeroteques.
No vull tornar a tocar aquest tema que també dono per tancat.

Enric Grangel Llop ha dit...

Mercade das por cerrado el tema, pero diciendo la última palabra según tu vision de como fueron las cosas.
Aparte de filosofia, salieron nombres y la posición de ABG, era clara, urbanismo no lo puede llevar fulano, ya que si lo lleva, nosotros no entramos.
Eso no es filosofia, pero en fin esperemos nuevas caras como dice algun que otro anonimo, y posibilidades de cambio.

Francesc Mercadé ha dit...

Amic Grangel, saps molt bé que podem parlar sempre que vulguis. De fet m'ha agadat molt que hàgim arribat fins aquest punt, ja que marca el nus gordià del nostre desencontre. No dubto ni un moment que la versió que m'expliques sigui la que va entendre el PSC. Lògicament vist així té sentit. Però ja us vàrem dir que aquesta no era la proposta d'ABG. La proposta exacte la he reproduït exactament en el meu comentari anterior. Em sap molt greu que les coses vagin anar d'aquesta manera. Però enlloc de comprovar quina era la proposta exacte de l'ABG, enlloc d'escoltar la mala interpretació del teu company de negociació en José García. Una cosa és dir que calia un canvi en l'estructura del departament d'urbanisme, y que el regidor que la portés a terme se la tenia que creure, que és el que va proposar l'ABG. I l'altra interpretar que no acceparíem a Ripoll en aquest lloc. Crec que en Ripoll és una persona preparada per aquest i altres càrrecs municipals, i no crec que sigui una bona conducta vetar persones. Nosaltres parlàvem de polítiques a portar a terme. En José García va fer una extraòrdinària simplificació i va dir que no volíem a Ripoll a Urbanisme. Jo mateix li vaig dir que ho havia interpretat malament. Va ser un error d'interpretació que va provocar la teva destitució com a negociador, i va fer prendre decisions equivocades a l'assemblea del PSC.
Un error d'interpretació del José García que va portar a la constitució d'un govern feble que va acabar caient.
Com he dit abans la resta ja és història.
De debò sento molt que no llegísiu correctament la nostra proposta, i que us deixèssiu portar per una simplesa que no va formular mai l'ABG.
Tema tancat.

Anònim ha dit...

El José García va fer, ademés, que la numero 5 del Psc fos expulsada del partit, per la mala interpretació que va fer ell mateix de les circumstancies. Joan

Anònim ha dit...

Per si ABG estava en el primer pacto y hacía la opsición dentro de la misma Junta de Govierno.
¿A qué se debió el cambio en la votación del contrato del agua, cuado las primera votaciones fueron afirmativas?
Y Muntañans: ¿Dónde estan ahora las manifestaciones, y cuando había el pacto vigente, no parateís?
¿Qué hicisteís y qué propuestas presentateís?
¿Y ahora que estaís fuera, os vienen las ganas de trabajar en favor del pueblo?
Ahora que teneís gente vuestra afectada con el POUM, es cuando correís.
Venga, Mercadé, a cascarla......

Enric Grangel Llop ha dit...

Mercade, tienes linea y ahora vas para bingo, acepto que interpretamos mal las propuesta de ABG, y conste que es para terminar con el tema, pero que tienes que decir al cambio de opinión respecto a la votación del proyecto de ubicar el CAR y el Colegio en el plan parcial de la Rasa, os pasamos la propuesta, la debatisteis en vuestra asamblea, nos propusisteis cambios que fueron aceptados, manifestais en el pleno la intención de votar a favor, y tras la conversación con el Alcalde y la Dolors Toda, cambias de opinión y manifestais un cambio de voto. Y encima tengo que leer que escribas que no os fiais del PSC.
Hombre Mercade, todos hacemos cosas mal, pero por lo menos hay que reconocerlas, y no pasa nada

Anònim ha dit...

¿Y de ellos quién se fía?
Cuando governaba hizo el skate y fué una chapuza que le costó dos años con ayuda de todos.¿ Y ahora quieren otro? Y después otro y después qué más.....
Con el rollo de la asamblea, siempre tienen a quién dar las culpas.
Además de izquierdas no tienen nada, son la marca blanca de CIU.
Ya habeís visto la perafernalia de los presupuestos y el recurso que presentó, sabiendolo todo de antemano.

Francesc Mercadé ha dit...

Grangel, també vull enllestir el tema del desacord amb el PSC ja que em va entristir molt no poder fer el nou govern de 2007 amb vosaltres, ERC i el GIT. Veig que finalment veus el nostre punt de vista. Punt.

Pel tema Rasa, que em demanes, com tú molt bé dius estàvem i estem d'acord. l'escola hauria d'anar en aquest pla parcial com l'ABG va proposar, i el CAR també si hi cap. Recordo que hi havia una petita confusió en el lloc exacte d'ubicació d'aquests equipaments dins del pla parcial, res important. Es va posar sobre la mesa per un tema no resolt que es va plantejar des del govern en l'últim moment, i que coneixes. El tema no resolt era de finançament d'un dels propietaris, i que podria complicar les coses si no hi havia acord amb l'entitat financera.
Coincidim en tot, però el govern es va presentar sense haver fet aquesta feina. Tothom va demanar deixar el tema damunt la taula per veure de resoldre el tema.
Ara potser han passat massa dies i potser tindrem un altre problema si l'Administració ja no disposa de recursos davant la retallada general. Ho vaig viure així, però ara, i vist amb perspectiva potser s'hauria d'aver aprovat el que teníem.

Disculpa'm si en algún moment he estat groller parlant de manca de confiança, però entenem que no tot el problema del desacord de 2007 sigui nostre.

Hem de treballar junts, però no com a colegues o amics. En definitiva anem en llistes que competeixen. Però també entenc que el diàleg s'ha de basar en el respecte que ha d'existir entre opcions distintes.

Com ja vaig dir-te fa dies és un plaer poder debatre aquests temes amb tú. Una abraçada i bona Festa Major!

Enric Grangel Llop ha dit...

Mercade, desde que se debatio en el pleno el tema de la ubicación de ambos servicios, han pasado varios meses, y el excelentisimo Sr. Alcalde no ha movido pieza, veras como al final nos quedamos sin colegio y sin CAR.
Y esto, es lo más triste de todo.

Powered By Blogger