dimecres, 29 d’octubre del 2008

ASSOCIACIONS I PARTICIPACIÓ

(Publicat a EL MÒNIC d'octubre de 2008)


Fa pocs dies que en van convocar a una reunió per tal de formar part d'una nova Associació de Veïns a Torredembarra. Un grapat de gent que viu entre el Passeig Miramar i la via de tren, és volen engrescar a formar part d'aquest ample ventall d'associacions i entitats que tenim a La Torre, hi ho fan amb la voluntat expressa de configurar un nucli veïnal que moltes vegades,masses, s'ha trobat marginat de la vida quotidiana de Torredembarra i per què creuen que ja es hora d'alçar la veu per tal de tenir un lloc en millors condicions a on viure. Naturalment aquesta es una bona iniciativa què cal reforçar si tenim en compte l'oblit que pateixen molts “barris” de La Torre a l'hora de tenir-los presents per tirar endavant iniciatives i projectes que, des de les instàncies administratives, es porten a terme o bé què estan en projecta.

Ara bé, un dels problemes – entre els molts que ja tenen les associacions des del moment de la seva creació- en què és troba aquesta,i les altres associacions i entitats, es com fer arribar les seves reclamacions i reivindicacions a l'Administració local, ja què a l'actualitat no tenen un espai de debat per fer-se escoltar.

Fins ara sembla que allò que funciona és intentar veure al Regidor de torn i exposar-li el que creuen just per la comunitat que volen representar, i desprès dependrà de la sensibilitat del representant local, per tenir o no èxit en la seva reivindicació. Aquest, que ha estat el sistema utilitzat en molts casos, personalment no crec que satisfaci ni a uns ni als altres.

Si bé es veritat que des de l'entrada del nou govern les portes s'han mantingut obertes per a tots aquells que volen fer propostes o bé volen mostrar el seu malestar per carrers mal cuidats, voreres trencades, solars bruts (per cert amb aquest tema s'està avançant i molt amb la política d'acords que porta a terme la Regidoria de Serveis amb els propietaris per posar fi a la deixadesa que fins ara existia en molts solars de La Torre), etc., i què s'ha generat certa il•lusió per solucionar problemes molts concrets i que semblaven eterns, el cert és que ara caldrà trobar vies de participació amb cert grau d'imaginació a on tinguin cabuda totes les sensibilitats locals.

La solució, possiblement, passi per fer una reflexió profunda del paper que actualment esta jugant el Consell Municipal de Sostenibilitat, únic òrgan existent a l'actualitat a on es debat l'estat de la ciutat. Molts convindreu amb mi que cal fer una ampliació profunda del concepte de participació, i què sense la implicació directa d'entitats i, per damunt de tot, dels partits polítics, se'ns farà molt difícil, per no dir impossible, creure amb una veritable participació. No dic pas que el CMS no sigui representatiu, però el que sí es cert és que existeixen mancances i absències molt importants per poder dir, amb la boca plena, que aquest es el model participatiu què necessita Torredembarra.

Jordi Solé

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Que te a veure el consell de sostenibilitat amb que l'Ajuntament pugui crear espais d'enllaç amb les assoc. de veins?

No serà que el consell es incòmode per la classe política?

Teniu intenció de desmantellar el consell?

quina por!

Anònim ha dit...

Éste no se entera de nada

Powered By Blogger