divendres, 29 d’agost del 2008

L'equip de govern de Torredembarra intentarà aturar les obres de Muntanyans II



( Foto: Diari el Punt )

De les obres d'urbanització del polèmic pla parcial Muntanyans II a Torredembarra ja tan sols queda per executar el soterrament d'una línia elèctrica. La resta de treballs (carrers, voreres, fanals i caixes elèctriques) estan ja acabats, i tot fa pensar que aviat la promotora podria sol·licitar el permís per començar a edificar els 550 habitatges previstos.

El nou equip de govern torrenc (CiU, l'Agrupació, el PP, GIT i una regidora no adscrita), juntament amb representants de l'oposició, va poder comprovar ahir, in situ, l'avançat estat d'aquests treballs, que la mateixa regidora d'Urbanisme, Maria Dolors Toda, va qualificar d'executats «en un 99%». Una realitat que podria ser un obstacle a l'hora d'aconseguir «recuperar l'espai» i evitar que s'hi edifiqui, objectius que l'alcalde, Daniel Masagué, va destacar ahir envers el pla parcial.

De l'estat actual dels terrenys, l'executiu va mostrar la seva preocupació sobre la canalització del torrent de Gibert, especialment al pas sota la carretera N-340, on el pont sota el qual discorrerà l'aigua en cas de pluja va semblar massa baix als regidors. «Teníem entès que una canalització va de més a menys, però aquí és al revés», va afirmar Toda.

Els membres de la Plataforma Salvem els Muntanyans, que van seguir la visita dels polítics des d'una distància prudencial, també van centrar les seves crítiques en aquesta canalització, que, segons afirmen, s'ha executat sense el permís de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), i que consideren un dels màxims indicatius del caràcter inundable i de zona humida dels terrenys de Muntanyans II.



SOLUCIONS EN SUSPENS
Com afrontar ara el repte d'aturar aquest pla parcial contigu a l'espai costaner protegit de Muntanyans és la patata calenta que haurà de gestionar aquestes pròximes setmanes l'executiu. De moment, la primera prioritat és reunir-se al setembre amb l'empresa promotora, Vegas de Guadaira, per plantejar-li la que el govern considera la sortida ideal: traslladar l'edificabilitat a uns altres terrenys del municipi. Els regidors, però, no van voler donar pistes sobre quins seran els solars concrets que proposaran, tot i que el regidor d'Urbanisme va dir que s'havia parlat d'alguns punts, però que un estudi en profunditat haurà d'esperar a un hipotètic sí de la promotora.

A més, l'Ajuntament reobrirà els fronts, fins ara poc fructífers, de la Generalitat i el Ministeri de Medi Ambient. En el primer cas, el 17 de setembre hi ha concertada una reunió des de fa setmanes amb les conselleries de Medi Ambient i Política Territorial. Pel que fa al ministeri, volen posar sobre la taula la destinació dels deu milions d'euros per Muntanyans II que ICV va introduir en els pressupostos. «No és el mateix negociar sense res que fer-ho amb deu milions de partida», va explicar l'alcalde.

Mentrestant, però, caldrà esperar que l'empresa no demani el permís per edificar –una concessió que, segons el govern, dependrà d'informes tècnics i no de decisions polítiques–, mentre continua la incertesa sobre el contenciós presentat per la plataforma, que es mostren convençuts que anul·larà el pla.


(Diari de Tarragona):

El nou equip de govern de Torredembarra encapçalat per Daniel Massagué ha decidit reactivar les actuacions del consistori per a què el projecte de Muntanyans II pugui aturar-se. Aquestes accions les duran a terme 'malgrat els riscos jurídics', ha dit Massagué, que comporta aturar unes obres que, en principi, són plenament legals. Des de la plataforma Salvem els Muntanyans es mostren esperançats després de la reunió mantinguda amb l'Ajuntament aquest dimarts i asseguren que aquest equip de govern és 'més responsable que l'anterior' ja que estan disposats a impedir que es construeixi en una 'zona inundable'.

L'Ajuntament de Torredembarra s'ha de reunir el proper dia 17 de setembre amb representants del departament de Medi Ambient i el de Política Territorial i Obres Públiques per valorar la possibilitat d'aturar les obres de Muntanyans II. Si més no aquesta és la idea amb què els representants de l'equip de govern torrenc es volen presentar a una trobada planificada des de fa molt de temps i que s'ha anat posposant fins a la data fixada.

La reunió amb el govern, però, arribarà després que l'Ajuntament es trobi amb l'empresa constructora del projecte Muntanyans II i faci una visita a les obres, previsiblement a principis de setembre, tot i que encara no hi ha cap data concreta. La voluntat de l'equip de govern és arribar a un acord amb l'empresa i compensar amb terrenys una hipotètica aturada de les obres. Així mateix es confia en els deu milions d'euros que hi ha d'haver per a aquesta finalitat en els pressupostos de l'Estat.

Massagué assegura que l'Ajuntament no vol 'anar per lliure' i decidir aturar les obres sense parlar-ho amb els interessats però que si hi ha cap manera de fer-ho de manera cautelar s'aturaran tot i que 'hi ha accions que poden suposar riscos'. Massagué ha recordat que 'prefereix anar a la presó abans que posar en perill la vida de les persones', en referència a la inundabilitat de la zona.

Per la seva banda un dels portaveus de la plataforma Salvem els Muntanyans, Ramon Ferré, afirma que cal continuarlluitant per evitar que es completi la urbanització de la zona, tal com ja s'ha fet en casos com els d'un projecte urbanístic de Pals o bé a Torroella de Montgrí, al Baix Empordà. En ambdós casos, ha explicat Ferré, s'ha pogut tirar enrere un projecte similar al que afecta Muntanyans II, annex al PEIN de la platja dels Muntanyans.

Ferré espera també que la justícia resolgui a favor de la plataforma dos contenciosos interposats contra el conseller Joaquim Nadal per la decisió de desbloquejar el pla parcial que el seu departament havia bloquejat anteriorment i contra l'aprovació definitiva del projecte. Ambdues resolucions s'esperen per a l'any vinent i podrien suposar un element més de suport per a les negociacions que reprèn el consistori per salvar el paratge.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hi ha molta diferencia entre intentara aturar i ATURARA.
Ja començem a vendre fum i acabem de començar

Anònim ha dit...

Lo que no se puede declarar es que se desconoce el grado de urbanización en que se encuentra.
Esto es un Alcalde?

Powered By Blogger